maanantai 3. joulukuuta 2012


1.11- 8.11

Casualtylla oltiin harjoittelussa koko tuo aika. Kun päästiin dressing roomiin töihin, niin meitä ei saatu sieltä enää pois. Siellä oli niin mukavaa henkilökuntaa töissä ja saatiin tehdä siellä tosi paljon. Siellä siis tehtiin potilaiden tikkaukset, injektioiden ja rokotuksien annot, haavojen puhdistukset ja sitomiset sekä virtsanäytteiden otot ja raskaustestit. Niin nuo urin dipstixit ja pregnancy testit tehtiin lähes joka toiselle potilaalle. Siinä olikin monesti ihmettelemistä, että miksi ihmeessä potilaalta jolla ei ole minkään näköisiä VTI:n tai raskauden oireita, täytyy nämä testit tehdä. Noh, Afrikassa nuo raskaustilastot on aika korkeat ja ihmiset eivät monestikaan tiedä oikeasti olevansa raskaana, niin onhan se tietysti ihan hyvä testata.

Dressing roomiin tuli potilaat hakemaan mm.  kipupiikkejä ( diclofenacia, tramadolia, petidiiniä), kortisonia, penisilliiniä ja  rabies- sekä tetanus rokotteita. Lähes kaikki kipulääkkeetkin pistettiin siis potilaille lihakseen, joitakin suonensisäisesti annettavia lukuun ottamatta.  Myös penisilliini pistettiin pakaraan, jota piti antaa yhteensä 8ml!! Kyllä siinä oli potilailla kestämistä, kun piti pistää 4ml lääkettä molempiin pakaroihin vaaleanpunaisella neulalla. Ja mikä hienointa näissä injektioiden annoissa, neulaahan ei vaihdeta sen jälkeen, kun lääke on vedetty ruiskuun. Samalla neulalla pistetään ja jos pakaraan pistetään, niin se pistetään potilaan seisoessa paikoillaan. Että näistä päätellen, ei ihme miksi potilaat pelkäävät neuloja! Mutta näin Katuturas hospitaalissa!

Me yritettiin kuitenkin aina laittaa potilaat makaamaan petiin, jos oltiin pakaraan injektiota pistämässä. Jotkut potilaat oikeasti ihmettelivät sitä, miksi emme anna heille injektioita seisaaltaan, koska olivat tottuneet siihen, että niinhän se kuuluu tehdä eikä makuultaan. Siinä sitten jokaisen potilaan kohdalla seliteltiin englanniksi, että vähemmän se käy kipeää makuultaan kuin seisaaltaan.  Ja aina, kun valmisteltiin injektiota, niin vaihdettiin kyllä neulat välissä, vaikka jotkut hoitajat eivät siitä tykänneetkään. Pitihän näissäkin asioissa olla heidän mielestä säästölinjalla. Ja säästölinja tuli vastaan myös siinä, että neulat ja ruiskut törkättiin kokonaisuutenaan pisto- viiltojäteastiaan. Näin oli kuulemma määräys ylemmältä tahollta.

Rabieksia ja Tetanuksia tuli aika paljon potilaat hakemaan ja suurimmalla osalla syynä koiranpurema tai likaisen esineen aiheuttama haava. Yleensä siinä samalla hoidettiin sitten haavatkin. Haavojen hoidossa ja tikkauksissa nähtiin kyllä monia käytäntöjä. Jotkut hoitajat tikkasivat haavat noin suurin piirtein sinnepäin eivätkä niin steriilisti tai puhtaasti kuin kuuluisi.  Pään haavan tikkauksetkin tehtiin isoimmalla mahdollisella neulalla. Eikä se nyt niin justiinsa ole, vaikka neula heiluu siellä sun täällä ja koskeen vähän sängyn laitoja tai lattiaa. Haavat sentään hoidettiin puhtaasti steriilillä vedellä ja steriileillä taitoksilla sekä petadinilla.

Pääosin päivät meni Casualtylla tosi nopeaa, kun oli niin paljon tekemistä. Välillä kuitenkin kun oli hiljaisia hetkiä, niin pitipä siinä välissä opettaa Hassanille suomenkieltä J jäihän sieltä mieleen kaikkein tärkeimmät sanat, eli kirosanat ja kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti