sunnuntai 16. joulukuuta 2012

12.11

Mentiin Casualtylle iltavuoroon. Oltiin Hassanin kanssa dressing roomissa vuorossa. Alussa oli taas paljon injektioiden antoja ja loppu illasta alkoi tulla koko ajan enemmän tikkauksia. Meidän apuna huoneessa oli vielä eräs vanhempi naishoitaja. Huoneeseen tuotiin mies potilas, jolla oli kalloon asti ulottuva iso haava päässä, joka vaati tikkausta. Hoitaja alkoi tikkaamaan haavaa isoimmalla mahdollisella neulalla mitä kaapista löytyi. Eikä tikkausta tietenkään tehty kuin sinnepäin. Yhdessä vaiheessa tämä hoitaja osui neulalla johonkin isompaan laskimoon, josta alkoi hulluna ruutaamaan verta suoraan tämän hoitajan syliin. Hoitaja siinä sitten päätti nopean tyrehdyttämisen sijaan väistellä verisuihkua!! Hoksasi se kuitenkin hetken päästä ottaa sidetaitoksia ja tunkea ne sinne haavaan tyrehdyttämään sitä vuotoa. Mutta tikkasipa sitten siinä samassa vanhingossa ne sidoksetkin kiinni siihen haavaan ja huomatessaan virheen alkoi kiskoa niitä sidoksia siitä pois. Potilas parka oli niin kivulias ja tuskainen, eikä ihme, kun veri jäi vuotamaan kallon ja päänahan väliseen tilaan aiheuttaen valtavan ison verihyytymän potilaan päähän.

Kun haava oli lopulta tikattu jotenkin kiinni, laittoi hoitaja vielä päähän niin tiukalle sidoksen, että sisälle vuotava veri alkoi pakkautua potilaan silmän ympärille. Lähdettiin Lauran kanssa kuljettamaan potilasta pään röntgeniin ja siinä samalla löysytettiin sidoksia. Muuten potilas olisi hyvinkin voinut menettää näkönsäkin siinä rytäkässä. Siinä samalla, kun odoteltiin röntgeniin pääsyä, yritettiin huolehtia miehen nesteytyksestä tiputtamalla tälle Ringeriä. Olihan hän menettänyt paljon verta ja oli koko ajan tajunnan rajamailla.
Potilaan mukana oli valkoihoinen nainen, joka kertoi olevansa tämän esimies. Mies oli töissä tämän naisen maatilalla, jossa yksi hevosista oli tiputtanut miehen selästä, jolloin mies oli lyönyt päänsä kovaan maahan.
Röntgenissä jouduttiin odottelemaan niin pitkään, että lopulta meidän oli pakko lähteä takaisin dressing roomiin auttamaan hoitajia. Katsottiin kuitenkin, että potilas oli suhteellisen hyvässä voinnissa, ennen kuin jätettiin hänet hänen mukanaan olleen naisen kanssa odottelemaan kuviin pääsyä.

Dressing roomiin tuotiin seuraavaksi vuotava nainen. Hän vuoti paljon verta kohdusta ja oli menossa tämän vuoksi otattamaan (yllätys yllätys!) pregnancy testin ja urin dipstixin. Laura meni auttamaan tätä potilasta näytteen annossa, kunnes potilas yhtäkkiä sai jonkin neurologisen kohtauksen. Naisella nousi hikikarpalot otsalle ja silmät pyörivät päässä. Hetken kuluttua hän kuitenkin vähän tokeni, mutta oli selvästi kriittisessä tilassa. Lähdin äkkiä huutamaan Hassania avuksi, joka sanoi, että täytyy äkkiä etsiä lääkäri paikalle. Lähdin etsimään lääkäriä, eikä ainuttakaan löytynyt yllättäen koko Casualtylta. Laura odotteli potilaan vierellä tämän omaisen kanssa, tietämättä mitä voisi tilanteessa tehdä. Potilas oli vähällä menettää tajunnan eikä lääkäriä meinattu paikalle saada. Lopulta lääkäri kuitenkin tuli paikalle, eikä ottanut tilannetta niin vakavasti kuin toivottiin. Käski hoitajan vain laittaa tippumaan lisää elektrolyyttejä ja naureskeli päälle. Lopulta Laurakin lähti tilanteesta pois, koska tuli niin toivoton ja avuton olo siinä vierellä.

Tämän jälkeen oltiin niin väsyneitä ja turhautuneita, että katsottiin parhaimmaksi lähteä kotiin rauhoittumaan ja nukkumaan. Ensimmäistä kertaa lähdettiin työvuorosta oikeasti itkien pois ja kauhulla jäätiin odottamaan seuraavia työvuoroja Casualtylla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti